Igår kokade jag tre burkar björnbärsmarmelad på bär jag plockat i en skogsdunge där jag brukar gå förbi med hunden. Stället ligger lite avsides så det är inte mycket avgaser där. Björnbären var mycket fina och synd att inte ta tillvara på dem!
Kokade helt enkelt upp vatten med rensade björnbär. Lät koka ca 10 min. Hällde sedan i socker (använde lite fruktsocker + vanligt strösocker denna gång). Sedan blandade jag det pektinbaserade geleringspulvret Melatin (vegetabiliskt) i socker och rörde ner det i grytan. Lät koka några minuter, lät svalna ett tag och hällde sedan upp i burkar.
Marmeladen blev tyvärr inte tillräckligt söt enligt mig och lite för tjock, men går nog åt ändå!
Jag tror att folk inte alls tänker på att man faktiskt kan använda en hel del av det man hittar i skogsområden i stan till sylt, gele mm. Exempel som finns i vår omedelbara närhet:
Björnbär
Nypon
Nässlor
Äpplen
Maskrosblad
Rabarber
Har även sett hallon och svartvinbär, men i mycket små mängder.
En gång plockade jag körsbär från ett träd utanför en kompis hyreslägenhet och gjorde världens godaste körsbärsmarmelad hemma!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar