Skärtorsdag: Mässa 19.00
Långfredagen: 15.00 Korsets Liturgi
Påskafton är det välsignelse av föda mm men jag kommer nog ej att gå den dagen
Påskdagen: 11.00 Högmässa/ 18.00 Mässa
Här är lite information om katolsk påsk som jag tog från denna sida:
Förberedelsetiden inför Påsken börjar med Askonsdagen och varar i 40 dagar dvs fram till Palmsöndagen som inleder Stilla veckan.
I mässan på Askonsdagen tecknar prästen ett kors med aska i pannan på mässdeltagarna. Det ska påminna oss om vår förgänglighet. På Palmsöndagen får vi "Palmer" i regel oliv eller videkvistar som vi tar hem, låter torka t ex vid ett krucifix till Fastan nästa år då de bränns och det är den askan som används på Askonsdagen.
På Skärtorsdagens kväll har vi en mässa till åminnelse av Herrens nattvard. Efter predikan kommer tolv män fram, sätter sig framför altaret och prästen tvättar fötterna på dessa som Jesus gjorde med apostlarna. Efter denna mässa tar man bort altardukarna och andra dukar, blommor, ljus osv. Kristus har gått till Getsemane.
På Långfredagen har vi en gudstjänst till åminnelse av Herrens lidande och död. Det är faste- och abstinensdag.
På påskafton väntar vi fortfarande på Kristi uppståndelse och det är också en fastedag. På kvällen/natten har vi påskvakan. Man släcker alla ljus i kyrkan och tänder påskelden utanför. När elden är välsignad tänder man påskljuset på den och alla mässdeltagarna håller i händerna ljus som tänds på påskljuset. I kyrkan välsignas också vattnet som används till dop. Efter mässan välsignas också påskmaten som gudstjänstbesökarna tagit med sig och som de skall ta hem och äta i sina hem. Där kan finnas t.ex. ägg, bröd, kakor e.t.c.
Hela kyrkan är återigen smyckad och full av blommor i glädje över Kristi uppståndelse från de döda.
Hela påsktiden är en enda stor fest som varar i 50 dagar dvs till och med Pingstdagen.
Glad påsk!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar